I verdenen af fotoredigering er tid guld værd. Adobe Lightroom, et af de mest kraftfulde værktøjer til fotografer, tilbyder et imponerende udvalg af funktioner, der kan tage dine fotos til det næste niveau. Men vidste du, at du kan arbejde endnu mere effektivt ved at mestre tastaturgenveje?

Tastaturgenveje er ikke kun tidsbesparende, de er dit hemmelige våben. Forestil dig at være i en kreativ strøm og alt går problemfrit - ingen klikken igennem menuer, ingen søgen efter skjulte funktioner. I stedet flyver du gennem dine redigeringsprocesser med et par enkle tastetryk. Det er magien ved tastaturgenveje i Lightroom: De gør komplekse processer enkle og lader dig fokusere på det, der virkelig betyder noget - din kreativitet.

I denne artikel viser jeg dig alle de tastaturgenveje, som du bør kende for at maksimere din Lightroom-oplevelse. Uanset om du er nybegynder eller professionel, vil disse genveje revolutionere dit arbejde. Er du klar til at halvere din redigeringstid og fordoble din produktivitet? Så lad os komme i gang!

Indholdsfortegnelse

Bibliotek

BibliotekForkortelse
Forrige visningESC
Aktiver zoom eller 1:1-visningEnter
GittertilstandG
Zoom-visningE
SammenligningstilstandC
OverblikstilstandN
Start adhoc-diasshowStrg + Enter
Skift til næste skærmtilstandF
Gendan normal skærmtilstandStrg + Alt + F
GittervisningsindstillingerStrg + J
Skift filterbjælke til/fraP

Vurdering og collections

VurderingForkortelse
Angiv vurdering1-5
Angiv vurdering og gå til næste fotoShift + 1-5
Angiv farvemarkering6-9
Angiv farvemarkering og gå til næste fotoShift + 6-9
Nulstil vurdering til "Ingen"0
Nedsæt vurdering.
Forøg vurdering,
Tilføj til samlingB
Vis samlingStrg + B
Ryd hurtig samlingStrg + Shift + B

Fotos

FotosForkortelse
Importer fotos og videoerStrg + Skift + I
EksporterStrg + Skift + E
Drej til venstreStrg + [
Drej til højreStrg + ]
Rediger i PhotoshopStrg + E
Gem metadata i filStrg + S
Zoom udStrg + -
Zoom indStrg + =
Vis i fuld størrelseZ
Stak fotosStrg + G
Annuller fotostakStrg + Skift + G
Vis i StifinderStrg + R
Fjern fra bibliotekTilbage
Omdøb filF2
Kopier udviklingsindstillingerStrg + Skift + C
Indsæt udviklingsindstillingerStrg + Skift + V
Forrige valgte fotoStrg + ←
Næste valgte fotoStrg + →
Aktivér/deaktiver biblioteksfiltreStrg + L
Send valgte fotosStrg + Skift + M

Markering

MarkeringForkortelse
Skift markeringstilstandH
Forøg markeringstilstandStrg + ↑
Nedsæt markeringstilstandStrg + ↓
Angiv afvisningsmarkeringX
Angiv valgmarkeringP

Paneler

PanelerForkortelse
Vis/skjul panelerTabulator
Vis/skjul alle panelerSkift + Tabulator
Vis/skjul værktøjslinjeT
Aktivér søgefeltStrg + F
SøgeordfeltStrg + K
Foregående modulStrg + Alt + ↑

Udvikling

UdviklingForkortelse
Automatisk tonejusteringStrg + Alt + U
Konverter til sort/hvidV
Automatisk hvidbalanceStrg + Skift + U
Rediger i PhotoshopStrg + E
Nyt snapshotsStrg + N
Opret virtuelt kopiStrg + T
Drej til venstreStrg + [
Drej til højreStrg + ]
Angiv vurdering1-5
Angiv vurdering og gå til næste fotoShift + 1-5
Angiv farvemarkering6-9
Angiv farvemarkering og gå til næste fotoShift + 6-9
Kopier udviklingsindstillingerStrg + Skift + C
Indsæt udviklingsindstillingerStrg + Skift + V

Visning

VisningForkortelse
Vis/skjul panelerTabulator
Vis/skjul alle panelerSkift + Tabulator
Vis/skjul værktøjslinjeT
Gennemse skærmtilstandeF
Aktivér normal skærmtilstandCtrl + Alt + F
Gennemse slukket lys-tilstandeL
Gå til dæmpet lys-tilstandCtrl + Skift + L
Kald forrige modulCtrl + Alt + ↑
Vis/skjul informationCtrl + I
Gennemse informationerI
UdviklingsvisningsindstillingerCtrl + J
Vis/skjul softproof-forhåndsvisningS

Output

OutputForkortelse
Start ad hoc diasshowCtrl + Enter
Udskriv valgte fotoCtrl + Skift + P
Indstil sideCtrl + Skift + E

Navigation

NavigationForkortelse
Forrige fotoCtrl + ←
Næste fotoCtrl + →

Tilstand

TilstandForkortelse
Kald udklipnings-tilstandR
Reparation af område tilstandQ
Gradientfilter tilstandM
Korrekturpensel tilstandK
Lup tilstandD
Før & efter til venstre/højreY
Før & efter op/nedAlt + Y

Værktøjer

VærktøjerForkortelse
Drej udklipningX
Vis/skjul farveoverlayO
Vis/skjul penslerH

Kort

GenereltForkortelse
Slet GPS-koordinaterTilbage
Slet alle positions-metadataCtrl + Tilbage
Lås markørerCtrl + K
SøgCtrl + F
Vis/skjul kortinfoI
Zoom ud-
Zoom ind+
Zoom ved at trækkeHold Alt nede
HybridCtrl + 1
VejkortCtrl + 2

Følgende tips vil lette dit arbejde i Photoshop Lightroom

• Adobe Photoshop Lightroom er opbygget på en lignende måde som Photoshop. Panelerne til højre kan til enhver tid skjules eller vises efter behov. Problemet opstår kun, når mange paneler er foldet ud, hvilket resulterer i meget lange paneler, og man skal scrolle meget langt ned. Løsningen er Solo-tilstand: Højreklik på et panel og aktiver derefter Solo-tilstand. Kun ét panel foldes ud, som også er aktivt.
  • Hvem kender det ikke: Tusindvis af fotos ligger på harddisken, og jo flere Lightroom håndterer, jo langsommere bliver programmet. Derfor bør der altid arbejdes med kataloger. Problemet er dog, at for at skifte katalog skal det først aktiveres og derefter genstartes Lightroom. Dette kan gøres hurtigere: Start Lightroom mens du holder Ctrl nede. Nu kan du hurtigt aktivere det ønskede katalog.
  • Vidste du, at du også kan justere grundindstillingerne for udviklingsmodulet (eksponering, gendannelse, højlysreduktion og sort) direkte i histogrammet? Træk bare i slutningen af det let oplyste område i histogrammet.
  • Fotos fremstår anderledes på forskellige baggrunde. Hvis et billede betragtes på en meget mørk baggrund, ser farverne mere intense ud, mens kontrasterne forstærkes, hvis det ses på en hvid baggrund. Ideelt set vælger man en mellemgrå, som også er standardindstillingen i Lightroom. Baggrundsfarven i Lightroom-vinduet kan ændres enten i indstillingerne eller ved blot at højreklikke på baggrunden og vælge den ønskede farve.
  • Ønsker du at konvertere et billede til sort/hvid, bortset fra en/et par farver? Normalt gøres dette bedst i Photoshop. Men Lightroom kan også: Gå til HSL-tilstand, naviger til metoden Sætning, og sæt alle farver undtagen dem, du vil beholde, til -100, og juster derefter de resterende farver efter ønske.
  • Med Lightroom mobil som en app-baseret version er det muligt at administrere og redigere dine fotos fra din tablet, mens du er på farten. Alle tilpasninger synkroniseres automatisk med din desktop-version.
274, 795, 524, 712, 638

Genveje til Lightroom CC - Tastaturgenveje overblik

Udgivet den af Stefan Petri
Udgivet den: Af Stefan Petri
Stefan Petri driver sammen med sin bror Matthias det populære fagforum PSD-Tutorials.de samt e-læringsplatformen TutKit.com, der fokuserer på uddannelse og videreuddannelse af digitale erhvervskompetencer.