I den digitale billedbehandlingens verden er GIMP et kraftfuldt værktøj, der tilbyder et væld af funktioner - gratis. Men for at få det bedste ud af GIMP er det afgørende at se ud over den rene brugergrænseflade og mestre tastaturgenvejene.

Tastaturgenveje i GIMP er mere end bare nyttige genveje; de er nøglen til hurtigere, mere flydende og mere effektiv billedbehandling. Med dem kan du fremskynde almindelige opgaver, forenkle arbejdsgangen og fortsætte din kreative arbejde uden afbrydelser. De er særligt værdifulde, når du dykker ned i den kreative flow, hvor hvert sekund og hvert klik tæller.

I denne artikel vil vi udforske verdenen af GIMP-tastaturgenveje. Vi viser dig, hvordan du ved at mestre disse genveje kan optimere dine arbejdsgange og øge din produktivitet. Uanset om du er begynder, der lige er startet, eller en erfaren professionel - disse tastaturgenveje vil revolutionere din GIMP-oplevelse. Lad os dykke ned og finde ud af, hvordan du kan bringe din kreativitet til næste niveau med GIMP-tastaturgenveje!

Indholdsfortegnelse

Fil

FilGenvej
NytCtrl + N
ÅbnCtrl + O
Åbn som lagCtrl + Alt + O
LukCtrl + W
AfslutCtrl + Q
GemCtrl + S
Gem somCtrl + Skift + S
UdskrivCtrl + P
Åbn seneste billede 01Ctrl + 1
Åbn seneste billede 02Ctrl + 2

Rediger

RedigerGenvej
FortrydCtrl + Z
GentagCtrl + Y
Lup ind/udCtrl + Rullehjul
Flyt visningHold mellemrumstasten nede
Klip udCtrl + X
KopiérCtrl + C
Kopiér synligCtrl + Skift + C
IndsætCtrl + V
Indsæt som nyt billedeCtrl + Skift + V
SletSlet
Fyld med forgrundsfarveCtrl + ,
Fyld med baggrundsfarveCtrl + .
Fyld med mønsterCtrl + ;

Valg

ValgGenvej
Vælg altCtrl + A
Vælg intetCtrl + Skift + A
InverterCtrl + I
FloatingCtrl + Skift + L
Efter farveSkift + O
Fra stiSkift + V
Skift hurtigmaskeSkift + Q

Billede

BilledeGenvej
DuplikérCtrl + D
Foren synlige lagCtrl + M
Billedets egenskaberAlt + Enter

Visning

VisningGenvej
1:1-visning (100%)1
Formindsk-
Forstør+
Tilpas billede til vindueCtrl + Skift + J
Tilpas vindueCtrl + J
FuldskærmF11
Vis udvalgCtrl + T
Vis hjælpelinjerCtrl + Skift + T
Vis linealerCtrl + Skift + R

Lag

LagGenvej
Nyt lagCtrl + Shift + N
Duplikér lagCtrl + Shift + D
Fastgør lagCtrl + H
Vælg forrige lagBillede op
Vælg næste lagBillede ned
Vælg øverste lagPos1
Vælg nederste lagEnd
ForskydningSkift + Ctrl + O
Vis lagpalettenCtrl + L

Dialoger

DialogerForkortelse
LagCtrl + L
PenselCtrl + Shift + B
MønstreCtrl + Shift + P
FarveforløbCtrl + G
VærktøjsindstillingerCtrl + Shift + T
UdskrivCtrl + P
Info-vindueCtrl + Shift + I
Luk vindueAlt + F4
Gå til næsteTab
Gå til forrigeShift + Tab
Luk dialogESC

Filter

FilterForkortelse
Gentag sidste handlingCtrl + F
Vis sidste handling igenCtrl + Shift + F

Værktøjslinje

VærktøjForkortelse
Rektangulært valgR
Frit valgF
Vælg efter farveShift + O
ForgrundsvælgerCtrl + O
FarvepipetteO
MåleShift + M
JustereShift + R
DrejeShift + R
VærktøjForkortelse
Rektangulært valgR
Frit valgF
Vælg efter farveShift + O
ForgrundsvælgerCtrl + O
FarvepipetteO
MåleShift + M
JustereQ
DrejeShift + R
KlippeShift + S
SpejleShift + F
TextT
FarveforløbL
PenselP
SpraypistolA
KloningC
Perspektivisk kloningShift + C
OpblødeS
Standard forgrund/baggrundsfarveD
Elliptisk valgE
TryllestavU
Magnetisk saksI
StierB
Forstørre/FormindskeZ eller +/-
BeskæreC + Shift
SkalaT + Shift
PerspektivP + Shift
BurtransformationG + Shift
UdfyldeB + Shift
PenN
GummiE + Shift
BlækK
LægH
Sløring/SkarphedU + Shift
Brændt/DodgedD + Shift

Vidste du, ...?

• at det har været muligt siden version 2.8 at betjene GIMP i single-window-tilstand og dermed tilpasse look and feel til andre Windows-applikationer? Gå til "Vindue" i menuen og vælg "Single-Window-tilstand". Hvis du også klikker på "Skjul dokker" i vindue-menuen, kan du nemt skjule og vise værktøjspallerne for at udvide det tilgængelige arbejdsområde. Du kan gøre det hurtigere ved at bruge tab-tasten. Det fungerer både i multi-vindue- og single-window-tilstande. Ønsker du også at skifte mellem multi-vindue- og single-vindue-tilstande med tastaturgenveje, kan du oprette en selv under "Redigér" -> "Tastaturgenveje" -> Underpunkt "Vindue" / "Ene-vindue-tilstand". Du behøver derfor ikke længere GIMPShop; så sparer du også dig selv for meget besvær med uønskede medinstallerede programmer.
  • at du i den førnævnte menu "Rediger" -> "Tastaturgenveje" selv kan tilpasse alle tastaturgenveje efter dine ønsker, da de ikke altid er optimalt tildelt, eller du er vant til dem fra andre applikationer?
  • at GIMP modsat den hyppige kritik rent faktisk understøtter forskellige farveprofiler og at du uden problemer kan arbejde i professionelle farverum? Selvom det er sandt, at GIMP som standard bruger ICC-profilen sRGB, som dækker et mindre farverum end for eksempel Adobe RGB eller Pro Photo RGB. Men du kan sagtens arbejde i GIMP med et professionelt og normaliseret farverum. På http://eci.org (European Color Initiative) kan du finde forskellige gratis ICC-profiler til korrekt farveproduktion til download. For eksempel den normaliserede ECI-RGB-profil. ECI-RGB-farverummet er et standardiseret RGB-farverum. ECI anbefaler det som arbejdsfarverum til professionel billedredigering. Det dækker alle gængse skærmteknologier samt alle trykketeknikker og opfylder alle krav til korrekt farveudskrivning. Efter download af den relevante ICC-profil fra ECIs hjemmeside og kalibrering af skærmen, indlæser du den nye ICC-profil via "Redigér" -> "Indstillinger" -> "Farvestyring".
  • at GIMP kan hjælpe dig med dine webprojekter? GIMP hjælper dig med at lave "imagemaps", altså billeder, hvor forskellige områder indeholder forskellige links, der kan klikkes på, såsom landene på et kort. GIMP genererer endda HTML-koden for dig. Anvend filteret "Image Map" (menu: "Filter" -> "Web" -> "ImageMap") på dit billede og følg vejledningen.
  • at baggrundslaget, ligesom i Photoshop, ikke straks kan håndtere gennemsigtigheder? Men sådan gør du det: Højreklik på baggrundslaget -> Tilføj alfakanal.
  • at ikke alle redigeringsværktøjer er tilgængelige, når du åbner en GIF-fil? Da et GIF-billede er i et mindre farverum, der er begrænset til 256 farver, skal du først konvertere billedet til RGB for at kunne bruge alle redigeringsmuligheder. Klik på "Billede" -> "Tilstand" -> "RGB".

274, 764, 488, 467,560, 212

Genveje til GIMP - tastaturgenveje overblik

Udgivet den af Stefan Petri
Udgivet den: Af Stefan Petri
Stefan Petri driver sammen med sin bror Matthias det populære fagforum PSD-Tutorials.de samt e-læringsplatformen TutKit.com, der fokuserer på uddannelse og videreuddannelse af digitale erhvervskompetencer.