Forestil dig, at du arbejder på et vigtigt projekt, og pludselig har brug for et specielt specialtegn. Du ved, at det eksisterer, men hvor? Hvor er det gemt i menuen? Her kommer tastaturgenveje ind i billedet! De er som hemmelige superkræfter til dit tastatur. Med dem kan du lynhurtigt få adgang til et stort udvalg af specialtegn uden at tage hænderne væk fra tastaturet. Det sparer ikke kun tid, men holder også den kreative strøm kørende. Du forbliver i din arbejdsgang i stedet for at klikke dig igennem endeløse menuer. Og det bedste? Når de først er lært, er disse genveje som at cykle - man glemmer dem ikke. Kort sagt er det at kende de vigtigste tastaturgenveje til specialtegn en ægte spilændrer for effektivitet og produktivitet i ethvert digitalt projekt!

Citater - Tastekombinationer

TegnNavnWindowsMac
Tysk åbningskommaAlt + 0132Alt + ^
Tysk lukningskomma/ Engelsk åbningskommaAlt + 0147Alt + 2
Engelsk lukningskommaAlt + 0148Shift + Alt + 2
»Fransk åbningskommaAlt + 0187Shift + Alt + Q
«Fransk lukningskommaAlt + 0171Alt + Q
Tysk enkelt åbningskomma (elegant)Alt + 0155Shift + Alt + N
Tysk enkelt komma (elegant)Alt + 0139Shift + Alt + B
Tysk enkelt åbningskommaAlt + 0130Alt + S
Tysk enkelt lukningskomma/ Engelsk enkelt åbningskommaAlt + 0145Alt + #
Apostrof/ Engelsk enkelt lukningskommaAlt + 0146Shift + Alt + #

Andre specialtegn - Tastekombinationer

TegnNavnWindowsMac
©OphavsretAlt + 0169Alt + G
®RegistreretAlt + 0174Alt + R
VaremærkeAlt + 0153Shift + Alt + D

Mellemrumstegn - Tastekombinationer

NavnWindowsMac
KvadratspacingShift + Strg + MShift + Cmd + M
1/2-KvadratShift + Strg + NShift + Cmd + N
Beskyttet mellemrumAlt + Strg + X / Alt + 0160Alt + Cmd + X / Alt + Mellemrumstast
1/8-KvadratAlt + Shift + Strg + MAlt + Shift + Cmd + M

Matematiske tegn - Tastekombinationer

TegnNavnWindowsMac
÷DivisionsstregAlt + 0247Shift + Alt + .
×GangstrekantAlt + 0215
±PlusminusAlt + 0177Alt + +
Næsten lig medAlt + X
Ikke lig medAlt + 0
~TildeAlt Gr + +Alt + N
½En halvAlt + 0189
¼En fjerdedelAlt + 0188
¾Tre fjerdedeleAlt + 0190
¹Ophøjet 1Alt + 0185
²Ophøjet 2Alt Gr + 2
³Ophøjet 3Alt Gr + 3

Interpunktionstegn - Tastekombinationer

TegnNavnWindowsMac
-Bindestreg--
GedankenstrichAlt + 0150Alt + -
KvartsstregAlt + 0151Shift + Alt + -
Fed midtpunktsstregAlt + 0149Alt + Ü
·MidtpunktsstregAlt + 0183Shift + Alt + 9
Udeladelsespunkter ("ellipse")Alt + 0133Alt + .

Linjeskift-tegn - Tastekombinationer

TegnNavnWindowsMac
¢CentAlt + 0162Alt + 4
EuroAlt Gr + EAlt + E
$DollarShift + 4Shift + 4
£PundAlt + 0163Shift + Alt + 4
¥YenAlt + 0165Alt + Y

Typografiske REGLER OG ALMINDELIGE FEJL

99 nede, 66 oppe!
Forkert: Jeg sagde jo specifikt: "Vær venlig at forberede jer ordentligt og omhyggeligt til tutorialen!"
Rigtigt: Jeg sagde jo specifikt: "Vær venlig at forberede jer ordentligt og omhyggeligt til tutorialen!"
Perfekt: Jeg sagde jo specifikt: "Forbered jer venligst ordentligt og omhyggeligt til tutorialen!"

Anførselstegn og kerning
Forkert: "Forbered jer ordentligt og omhyggeligt til tutorialen!"
Rigtigt: "Forbered jer ordentligt og omhyggeligt til tutorialen!"

Bindestreg og tankestreg

• Bindestreg som adskillelse (Orddeling)
  • Bindestreg som supplerende tegn (Op- og nedgang)
  • Bindestreg ved sammensætninger med tal og bogstaver (30-årig, 3-timers)
  • Bindestreg som koblingsstreg (Video-tutorial-træner)
  • Bindestreg til standardiseret skrivemåde for datoer (2015-10-02)
  • Bindestreg til tydeliggørelse af sammensætninger (Før-efter-sammenligning)

Forkert: Tre, to, en - Action!
Rigtigt: Tre, to, en – Action!

Forkert kursiv

Bogstaver bør aldrig skråstilles manuelt ved strækning eller stramning.

Blokjustering

Ved brug af blokjustering er det vigtigt at sikre, at mellemrummene mellem ordene er jævnt fordelt. Såkaldte floder og uregelmæssige udeladelser hæmmer læsbarheden væsentligt. Derfor er en automatisk oprettet blokjustering altid nødvendig at justere manuelt. Metoder som "Udvidelse", "Indføring", "Ekspansion" og "Kondensering" er velegnede hertil. Husk: Ensartethed øger læsbarheden!

Linjeafstand og afstand melllem linjerne
Afstanden mellem linjerne påvirker umiddelbart læsbarheden af en tekst i samspil med linjelængden. Det er vigtigt at sikre et harmonisk helhedsindtryk.

Linjelængde

• Ventrestillet tekst er som regel lettere læsbar end blokjustering
  • Blokjustering bør undgås ved meget korte linjer
  • Større linjeafstande lette læseoplevelsen ved meget lange linjer
  • Korte linjelængder passer til meget smal skrift
  • Mangekolonnede tekster anvendes oftere end enkeltkolonnede tekster – dog ikke en markant forskel i læsehastighed er mærkbar • Enkolonnet tekst: 50 til 70 tegn pr. linje
  • Mangekolonnet tekst: 40 til 50 tegn pr. linje • Optimal læsbarhed: otte til tolv ord pr. linje

Genveje til specialtegn - tastaturgenveje i et overblik.

Udgivet den af Stefan Petri
Udgivet den: Af Stefan Petri
Stefan Petri driver sammen med sin bror Matthias det populære fagforum PSD-Tutorials.de samt e-læringsplatformen TutKit.com, der fokuserer på uddannelse og videreuddannelse af digitale erhvervskompetencer.