Filetypen PAT står for "Pattern", hvilket oversættes til "Mønster". En passende betegnelse, da du med PAT-filer i Photoshop præcist kan skabe: mønstre.

Princippet: I disse filer gemmes ofte mindre billedstrukturer, som du inden for få klik kan lægge sammen på større områder, hvilket resulterer i en tekstur, et mønster. Ofte er mønstrene designet til at skabe sømløse overgange mellem de enkelte mønsterelementer.

På TutKit.com finder du forskellige mønstre til Photoshop, f.eks. med ornamentik. Vi viser dig herefter, hvordan du importerer og anvender mønstrene.

Import af Photoshop-mønstre

I Photoshop er der et bibliotek med mønstre, som du selv kan udvide. Nye mønstre kan importeres på tre måder. Start med at åbne Photoshop.

• Mulighed 1: Dobbeltklik på en PAT-fil. Dette tilføjer mønsteret (uden at du nødvendigvis bemærker det) til dit mønsterbibliotek.
  • Mulighed 2: Åbn din mønstre-bibliotek ved at gå til Vindue>Mønstre. I det lille menu i det åbnede vindues øverste hjørne finder du funktionen Importer mønstre… Vælg de PAT-filer på din computer, som du vil importere, og klik på Indlæs.
  • Mulighed 3: Dobbeltklik på et lag i en åben Photoshop-fil for at åbne vinduet Lagstil. Vælg arbejdsområdet Mønsteroverlejring der. Du finder også dit mønsterbibliotek under Mønster:. Åbn det ved at klikke på pil-symbolet. I det lille menu i det åbnede vindues øverste hjørne finder du funktionen Importer mønstre… Vælg de PAT-filer på din computer, som du vil importere, og klik på Indlæs.

Udfyldning af områder med Photoshop-mønstre ved hjælp af mønsteroverlejring

Dette metode er velegnet til at udfylde lag over hele overfladen med et mønster. Det har også den fordel, at du kan justere et mønster, som du har oprettet, efterfølgende:

1. Dobbeltklik på det lag, du vil fylde med et mønster, for at åbne vinduet Lagstil, og vælg derefter arbejdsområdet Mønsteroberlækning. Du finder dette også bag symbolet fx- i lagets arbejdsområde.
  2. Vælg det ønskede mønster under Mønster: fra dit mønsterbibliotek.
  3. Justér indstillinger som Udfyldningsmetode, Dækning og Skalering.
  4. Klik på OK.

Dit lag har nu tilknyttet en mønsteroberlægning, som du til enhver tid kan skjule eller vise i Lag arbejdsområdet eller justere igen ved et dobbeltklik.

Udfyldning af områder med Photoshop-fyldværktøj med mønstre

Denne metode er også velegnet til at fylde hele områder, men også til at udfylde delområder:

1. Marker de områder på dit lag med et markeringsværktøj (f.eks. Rektangelmarkeringsværktøj eller Lasso), som du vil fylde med et mønster.
  2. Aktivér Fyldværktøj (Genvej G).
  3. Vælg i kontekstmenuen for fyldværktøjet i stedet for Mønster.
  4. Vælg det ønskede mønster fra dit mønsterbibliotek.
  5. Klik i det markerede område for at fylde områderne med mønsteret.

De bedste mønstre til Photoshop til download finder du her:

736,834,847,792

Brug Photoshop-mønstre (Pattern) i PAT-format til at texturere store områder