In de fascinerende wereld van 3D-graphics en animatie is Cinema 4D een naam die staat voor innovatie en kracht. Maar om het volledige potentieel van deze krachtige tool te benutten, is er een sleutelelement dat vaak over het hoofd wordt gezien: de sneltoetsen.

Sneltoetsen in Cinema 4D zijn niet slechts eenvoudige toetscombinaties; ze vormen de ruggengraat van een efficiënte en vloeiende workflow. Ze stellen je in staat om snel te schakelen tussen tools, complexe functies met één druk op de knop uit te voeren en je werksnelheid aanzienlijk te verhogen. Het beheersen van deze sneltoetsen betekent minder tijd besteden aan het doorzoeken van menu's en meer tijd besteden aan de daadwerkelijke creatie.

In dit artikel duiken we diep in de wereld van de Cinema 4D-sneltoetsen. We laten je zien hoe je met deze essentiële tools je workflows kunt optimaliseren, je productiviteit kunt verhogen en uiteindelijk je creatieve visies sneller en efficiënter dan ooit tot leven kunt brengen. Dus, klaar voor de sprong in een wereld vol snelheid en efficiëntie? Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Bestand

BestandSnelkoppeling
NieuwCtrl + N
Openen...Ctrl + O
Recent geopend...Shift + Ctrl + O
Gebruikersvoorkeuren/InstellingenCtrl + Alt + U
OpslaanCtrl + S
Opslaan als...Ctrl + Shift + S
Kopie opslaan...Ctrl + Alt + S
SluitenAlt + F4

Renden

RendenSnelkoppeling
Huidig zicht renderenCtrl + R
In beeldmanager renderenShift + R
Interactief rendergebiedAlt + R
Voorbeeld genereren...Alt + B
Rendervoorkeuren...Ctrl + B

Vensters/Instellingen

Vensters/InstellingenSnelkoppeling
Volledig schermCtrl + Tab
Volledig scherm (groep)Ctrl + Shift + Tab
Help weergevenCtrl + F1
DocumentvoorkeurenCtrl + D
ProgrammavoorkeurenCtrl + E
BeeldvoorkeurenShift + V
Beeldvoorkeuren (alle)Alt + V
ObjectmanagerShift + F1
MateriaalmanagerShift + F2
TijdlijnShift + F3
LagenbrowserShift + F4
AttribuutmanagerShift + F5
AfbeeldingmanagerShift + F6
CoördinatenmanagerShift + F7
ContentbrowserShift + F8
StructuurmanagerShift + F9
ConsoleShift + F10
ScriptmanagerShift + F11
OpdrachtmanagerShift + F12

Tools/Modelleren

Tools/ModellerenSnelkoppeling
Modus modelleren schakelenEnter
Selectie/FunctiesU, willekeurige letter
StructuurM, willekeurige letter
Actief gereedschap schakelenSpatiebalk
Snap-pop-upP
Basisobjecten converterenC
VerplaatsenE
SchalenT
RoterenR
BasismodusAlt + Q
Automatische selectiemodusAlt + W
Tweak-modusAlt + E
Isolijnen bewerkenAlt + A
AssenAlt + D
X-as/OmschrijvingX
Y-as/HoogteY
Z-as/RollenZ
CoördinatensysteemW
Alles selecterenCtrl + A
Alles deselecterenCtrl + Shift + A
Selectie toevoegenShift + LKM
Selectie aftrekkenCtrl + LKM
Live-selectie9
RechthoekselectieMBX2, 0
Lasso-selectie8
Object verplaatsen4
Object schalen5
Object roteren6
Modelas verplaatsenF12
Modelas roterenF11

Bewerken

BewerkenSnelkoppeling
Ongedaan makenCtrl + Z
HerstellenCtrl + Y
Ongedaan maken (actie)Shift + Z
KnippenCtrl + X
KopiërenCtrl + C
PlakkenCtrl + V
VerwijderenDelete of Backspace

Animatie

AnimatieSnelkoppeling
Actieve objecten opnemenF9
AutokeyingCtrl + F9
Vooruit afspelenF8
Achteruit afspelenF6
StopF7
Naar begin gaanShift + G
Naar einde gaanShift + F
Naar volgende frame gaanG
Naar vorige frame gaanF
Naar volgende key gaanCtrl + G
Naar vorige key gaanCtrl + F
Key toevoegenCtrl + LMB
Key verwijderen*Shift + LMB
Spoor verwijderen*Ctrl + Shift + LMB

Editor-venster

Editor-vensterSnelkoppeling
Weergave verplaatsenAlt + MMB
Weergave zoomenAlt + RMB
Weergave draaienAlt + LMB
Weergave 1-4F1 - F4
Alle weergavenF5
Actieve weergave omwisselenMMB
Weergave ongedaan makenCtrl + Shift + Z
Weergave herstellenCtrl + Shift + Y
Editor-weergave wijzigenN ~ willekeurige letter
Snelmenu-opdrachtselectieMMX1 V
Inzoomen op geselecteerde elementenAlt + S S
Inzoomen op actief objectAlt + O O
Inzoomen op scène zonder camera/lichtAlt + H H
HertekenenA

Wist je dat, …

• dat het helpssysteem van CINEMA 4D veel voorbeelden, video's en afbeeldingen bevat en vrijwel al je vragen beantwoordt en met behulp van Quickstart-tutorials de nieuwe functies worden uitgelegd?
  • dat bij het opstarten van het programma met ingedrukte -toets wordt overgeschakeld van OpenGL Shading naar Software Shading. Hiermee kan je eventuele problemen met de grafische kaart omzeilen als deze nog geen OpenGL-standaard ondersteunt?
  • dat belangrijke informatie of eigenschappen in de vorm van een HUD (Head Up Display) in het 3D-beeld kunnen worden weergegeven?
  • dat CINEMA 4D een eigen objectbibliotheek genaamd Content-Browser heeft?
  • dat vensters met een eenvoudige muisklik met ingedrukte Ctrl-toets kunnen worden ingeschakeld of uitgeschakeld of met de Alt-toets kunnen worden vergroot?
  • dat CINEMA 4D kan worden uitgebreid met extra modules of plug-ins?
  • dat individuele menubalken door deze te markeren op een willekeurige plaats in CINEMA 4D kunnen worden geplaatst?
  • dat elementen met ingedrukte Ctrl-toets door slepen en neerzetten kunnen worden gekopieerd?
  • dat er een pictogram is dat de laatste acht gebruikte gereedschappen weergeeft? Het bevindt zich links naast de drie vergrendeltoetsen voor de X-, Y- en Z-as.
  • dat er kan worden geschakeld tussen verschillende kleurenkiezers?
  • dat er ook een commando voor het bijladen is in de Material Manager? Wanneer dit daar wordt uitgevoerd, worden alleen de materialen van een bestand geladen.
  • dat er een schaakspel voor CINEMA 4D bestaat? Voer in de Command Manager onder de naam "Chess" in en voer de opdracht uit. De anderen zul je op speciale dagen leren kennen.

6 punten voor werken met CINEMA 4D

1. Gebruik van incrementele opslag
    Soms gebeurt het dat je veel bewerkingen uitvoert en het resultaat je niet bevalt. Tussendoor moet je steeds incrementeel opslaan. Op die manier maakt CINEMA 4D telkens een nieuwe back-up. Als je dit te veel moeite vindt, kan je CINEMA 4D de taak laten uitvoeren. Onder de programmavoorkeuren vind je Document => Automatisch Opslaan. Nu wordt je project na een bepaalde tijd opgeslagen.
  2. Volgorde aanhouden in de objectmanager
    Ben altijd goed in het benoemen, ordenen en groeperen van de gecreëerde objecten in de objectmanager. In grote scènes of animaties kan je snel het overzicht verliezen als elk object dezelfde naam heeft en je ze niet meer van elkaar kan onderscheiden.
  3. Lagenbrowser
    De Lagenbrowser helpt je om het overzicht te behouden in zeer grote projecten. Hierbij worden verschillende objecten, tags en materialen toegewezen aan verschillende lagen. De lagen kunnen apart verborgen, vergrendeld, gedeactiveerd ... worden.
  4. Polygonale objecten
    CINEMA 4D ondersteunt 3-hoekige tot n-hoekige polygonen. Het is echter handig om je te beperken tot één soort.
  5. Flexibel creëren van nieuwe objecten
    Bij het creëren van een specifiek object kan je de hiërarchie bepalen ten opzichte van een ander reeds bestaand object. Met ingedrukte Alt-toets wordt het nieuwe object A boven het al geselecteerde object B in de objectmanager geplaatst, met Ctrl op hetzelfde hiërarchieniveau en met  eronder. Daarbij neemt de as van B dezelfde coördinatenpositie aan als die van A.
  6. Een project doorgeven
    Als je een project wilt verzenden, is het raadzaam de opdracht Bestand => Project
    opslaan te gebruiken. In dit bestand worden alle objecten, texturen en afbeeldingen in een map opgeslagen.

274,753, 551, 514

Sneltoetsen voor Maxon Cinema 4D - Overzicht van toetscombinaties

Gepubliceerd op van Stefan Petri
Gepubliceerd op: Van Stefan Petri
Stefan Petri runt samen met zijn broer Matthias het populaire vakforum PSD-Tutorials.de en het e-learningplatform TutKit.com, dat zich richt op de opleiding en bijscholing van digitale beroepsvaardigheden.