Fra unike brukere til brukergrensesnitt: Markedsføringsbegreper og forkortelser med U

Uh, hva var igjen en Unik bruker? Hva er egentlig denne USP? Hva handler Up-Selling om, og hva betyr egentlig nøyaktig Brukervennlighet og Brukeropplevelse? I vårt glossar for viktige markedsføringsbegreper med bokstav U forklarer vi disse og flere begreper. Sjekk det ut og la deg vite:

Markedsføringsglossar: ABCDEFG • H • I • J • KLMNOPQRSTUVW • X • Y • Z

• Uniform Resource Locator (URL)

Som Uniform Resource Locator – eller URL – refereres til en konkret bane som peker mot en bestemt fil på internett. Akkurat som i virkeligheten får denne filen tildelt en unik adresse, som kan brukes til å nå kilden og hente den. Når det gjelder å laste inn en nettside, blir vanligvis URL-en skrevet inn i nettleserens adressefelt for å komme til nettsiden. Gjennom en URL kan du imidlertid også få tilgang til enhver annen forhåndsdefinert fil.

• Unique Selling Proposition (USP)

Under Unique Selling Proposition (USP) forstås i markedsføringen det unike salgsargumentet til et selskap, et merke, et produkt eller en tjeneste. Det unike salgsargumentet er en unik fordel som skiller tilbudet fra konkurrentenes. Dette gir potensielle eller eksisterende kunder et viktig kjøpsargument som kan være avgjørende for kjøpsbeslutningen. I et mettet marked er et USP viktigere enn noen gang, for eksempel for å oppnå en god posisjonering og identifisering.

▶ Videoopplæring: Utvikling av unike salgsargumenter (USP)

• Unique User

Uttrykket Unik bruker betyr på tysk så mye som enkelte besøkende. Å identifisere de unike brukerne av en nettside gir innsikt i hvor mange forskjellige brukere som har besøkt den. Hvis den samme brukeren besøker nettsiden igjen, tas han ikke lenger med i denne verdien. Med den unike brukeren kan rekkevidden av et nettsted defineres gjennom antallet forskjellige besøkende. Målingen av unike brukere står i motsetning til besøk på en nettside der alle sidevisninger måles, inkludert de som samme bruker utløser flere ganger.

• Up-Selling

Under begrepet Up-Selling forstår man i salget en metode der et selskap forsøker å gjøre det ønskede, billigere tilbudet mer attraktivt for kunden ved å tilby et høyere verdi- og dyrere alternativ. Dette kan være et produkt eller en tjeneste. Kundens motivasjon kan være tilleggsfunksjoner, mer eksklusivitet eller høyere kvalitet.

▶ Videotips: Potensiale for up-selling i utsjekksprosessen

• Brukervennlighet

Under Brukervennlighet forstås brukervennligheten til et digitalt tilbud – f.eks. en programvare eller en nettside. Jo bedre tilbudet er brukbart, desto høyere brukervennlighet. Det kan vurderes ved spesiell effektivitet, høy effektivitet eller veldig god og praktisk betjening. Når en bruker oppnår målene sine raskt og komfortabelt med tilbudet, har det utmerket brukervennlighet.

• Brukervennlighet (UX)

Brukervennlighet – oversatt til Brukeropplevelse – oppsummerer alle inntrykk og opplevelser en bruker samler mens han bruker et produkt eller en tjeneste. Begrepet er spesielt vanlig innen den digitale sfæren – for eksempel hvordan en bruker opplever en nettside. Til forskjell fra brukbarhet, som oppsummerer praktiske og objektive erfaringer, fokuserer brukervennlighet først og fremst på den subjektive emosjonelle nivået.

▶ Videoopplæring: Brukervennlighet og Kundeoppfølging

• Brukergrensesnitt (UI)

Brukergrensesnitt – på tysk Benutzeroberfläche – refererer til et grensesnitt som lar brukere betjene en programvare eller maskinvare. Innen programvare er det vanligvis en grafisk brukergrensesnitt. Utfordringen med et godt brukergrensesnitt er å utforme grensesnittet så intuitivt og formålstjenlig som mulig, uten at brukeren blir konfrontert med de tekniske funksjonene i bakgrunnen. Et godt brukergrensesnitt bør derfor alltid skape en god brukeropplevelse.

Markedsføringsbegreper U: USP, Brukervennlighet, Brukeropplevelse