Google har under de senaste åren gjort faktorer som PageSpeed, mobiloptimering och trovärdighet till positiva faktorer för listning i Google-sökresultaten. I maj 2020 tillkännagav Google att vissa mätkriterier skulle samlas under Page Experience-signaler och i maj 2021 rullades Page Experience-signaler ut som en ny rankingfaktor för webbplatser, där olika faktorer användes för att skapa en helhetsbild av kvaliteten på upplevelsen av en webbplats.

De sju sex primära faktorerna för användare och sidupplevelse inkluderar:

• Laddningstid
  • Interaktivitet (FID - fram till februari 2024), Interaction to next Paint (INP - från och med mars 2024)
  • Visuell stabilitet (kumulativa layoutväxlingar)
  • Mobiloptimering
  • Säker surfning: inget skadligt program, ingen förfalskning av varumärken, …
  • HTTPS: Kryptering via SSL-certifikat
  • Inga påträngande interstitials (helskärmsannonser)
Kärna webbresultat och sidupplevelsefaktorer

Laddningstid enligt Core Web Vitals

Loading avser webbplatshastigheten, hur snabbt huvudinnehållet byggs upp för din användare. Google anger tider upp till 2,5 sekunder som en bra målvärde som webbplatsägare bör sträva efter för sina användare.

Interaktivitet och Responsivitet enligt Core Web Vitals

Interaktivitet enligt första inmatningsförsening (First Input Delay) innebär när en sida faktiskt reagerar när en användare vill interagera med den … exempelvis genom att scrolla eller klicka på en knapp. Det är således webbplatsens svarstid på användarinteraktioner. Denna tid bör hållas så kort som möjligt och en bra tidsram enligt Google är upp till 100 ms. Från och med mars 2024 har metriken ersatts med Interaction to Next Paint (INP). Interaction to Next Paint (INP) mäter webbplatsens omfattande förmåga att reagera på användarinteraktioner genom att övervaka fördröjningen av alla musklick, tangenttryck och tangentinmatningar som sker under en användares hela besök på en sida. Det avslutande INP-värdet motsvarar den längsta observerade interaktionen, med undantag av extrema värden som inte beaktas. Latens definieras här som tiden mellan en användaråtgärd och uppkomsten av en synlig reaktion på den.

Skriptet för mitt handledning om digital marknadsföring, som skapades i webbappen Google Docs, innehåller över 600 sidor. I de senare kapitlen märkte jag små mikrostörningar i min webbläsare när jag skrev, eftersom den tycktes ha svårt att smidigt ladda om de resurskrävande hundratals sidorna inklusive de många bildfilerna. Det var en händelse som inte nödvändigtvis hindrade mitt arbete, men ändå utgjorde en reaktiv störning i användningen. Så jag skapade ett nytt dokument där kapitlet sedan skapades för att sedan kopieras tillbaka till den stora skriptet. Det är exakt vad interaktiviteten på webbplatser handlar om, att användarupplevelsen ska vara positiv på många olika sätt. Det handlar alltså om att reagera på specifika interaktioner som rullning, klickar, gestkontroller och även smidigheten vid animationer.

Kumulativa layoutförskjutningar enligt Core Web Vitals

Kumulativa layoutväxlingar, eller CLS-fel, inträffar när din webbplats laddar asynkront och en användare till exempel redan läser ett avsnitt längre ner medan en bild eller en annons av stor filstorlek laddas ovanför och genom den slutgiltiga placeringen orsakar layouten att förskjutas nedåt. Det är ofta värdet som gör att din webbplats inte klarar Core Web Vitals-testerna, även om din webbplats i sig laddar snabbt.

Test av PageSpeed med onlineverktyg

PageSpeed kan testas här:
https://pagespeed.web.dev/
https://gtmetrix.com/

PageSpeed-Insights-resultat för TutKit - Desktop

Alternativt kan Lighthouse användas bland Dev-verktygen i din Chrome-webbläsare. Tryck enkelt på F12 och sedan hittar du Lighthouse i menyn till höger, över vilken du kan testa den aktuellt öppna webbplatsen.

Webbplatsens och reaktionens hastighet beror på många faktorer som serverprestanda, kodkvalitet, när olika delar laddas, bildfilstorlekar, ikoner som SVG istället för PNG, etc. Därför är det vettigt att först följa rekommendationerna från GTMetrix och PageSpeed Insight för att uppnå globala förbättringar om värdena ännu inte är bra.

Google ger dig också det sammanfattade värdet för de nya Core Web Vitals för Page Experience. I Google Search Console har du också möjligheten att få en tilldelning till de enskilda sidorna på din webbplats. Det hjälper dig att upptäcka och åtgärda problem på dina sidor.

Den mobila optimeringen av en webbplats enligt Page Experience

Den mobila optimeringen av en webbplats kan också testas med hjälp av Chrome-webbläsarens Dev-verktyg med Toggle Device Toolbar (Ctrl + Shift + M).

Precis för utvecklare är det ibland viktigt att kunna förstå hur ett layout beter sig på en specifik enhet, till exempel när en kund rapporterar ett problem med en äldre modell av en iPhone. Under Chrome = F12 kan olika enheter aktiveras direkt, som sedan visar upplösningen. Det finns också professionella verktyg som utför omfattande tester, som Lambda-Test-tjänsten.

Till den mobila optimeringen hör även att användare enkelt kan konsumera innehåll på en smartphone utan att behöva zooma! Det betyder även att innehåll som syns på en stor skrivbordsdator inte nödvändigtvis behöver vara synligt på en smartphone. En smartphone har olika (mobila) interaktionsmekanismer, till exempel beröring istället för klick. Det har en betydelse speciellt för de populära hovelementen på webbplatser, som inte fungerar på smartphones på samma sätt.

Oft är smarttelefonet idag ingången till en undersökning, som kanske senare fortsätts på en annan enhet som en surfplatta eller en stationär dator. Detta innebär alltså början på en längre kundresa över flera enheter, varför användarupplevelsen också måste ta hänsyn till cross-device-användning.

Ett exempel från min personliga erfarenhet av cross-device-användning: Min partner och jag har tre barn tillsammans. Vi var nyligen i en inomhuspool hos en vän. Min smartphone låg i en solstol nära poolområdet. En tanke slog mig, hur skulle det vara om smarttelefonen råkade falla i vattnet av misstag eller genom ett av barnen. Smarttelefonen styr redan halva mitt liv. Men tankeväckande blev det också eftersom jag även hanterar mitt depot via smarttelefonen. 100 % mobil ... det är så Trade Republic, min online-mäklare, marknadsför sig. Plötsligt insåg jag att jag inte hade någon backup-möjlighet vid förlust av smarttelefonen. Jag skulle då inte kunna komma åt mitt depot under flera timmar eller kanske till och med dagar. Om man någon gång har några knock-out-papper med hög hävstång och tät knock-out-nivå i sitt register kan man tänka sig att det faktiskt kan utlösa en liten panik. 100 % mobil blev därför en latent nackdel för mig, varför jag öppnade ett nytt konto hos en annan neo-mäklare där jag både kan handla mobilt och via skrivbordet. Trade Republic har numera också en desktop-version – bra så!

Säker surfning i Page Experience-syfte

Säker surfning handlar om att din webbplats inte bara levererar skadlig kod och att du också följer reglerna, till exempel att inte använda varumärkeslogotyper som du inte får använda eller förespegla varumärkesprodukter som inte finns i din portfölj. Det inkluderar också att till exempel en play-knapp för att spela upp en video verkligen bör spela upp en video och inte utföra en nedladdning för användaren. Skadlig kod-aspekten är särskilt riskabel för många webbplatser när det gäller säker surfning, vilket endast kan begränsas genom kontinuerliga uppdateringar av CMS och använda tillägg. Om din webbplats inte nödvändigtvis behöver ett kontaktformulär, är det värt att överväga att avstå från det också, eftersom formulärfälten utgör ett ingångssätt för hackare eller automatiska hackerattacker som SQL-injektioner, Cross-site Scripting, hexadecimala koder etc.

I augusti 2021 drog Google tillbaka sin tidigare ståndpunkt och förklarade att säker surfning inte längre kommer att beaktas som en rankingfaktor. Detta steg motiverades av att många webbplatsägare inte kan hållas ansvariga för hackerattacker. Ändå finns det en rekommendation för säker surfning i utvärderingarna från PageSpeed Insights och Lighthouse. Därför kan man anta att ämnet inte är helt avslutat för SEO än.

Säkra anslutningar via HTTPS för en bra Page Experience

HTTPS är standard idag. Varje sida bör ha ett SSL-certifikat. Det finns även en risk för ombud för sidägare i Tyskland som inte har ett SSL-certifikat.

Särskilt i detta sammanhang är det viktigt att se till att bilderna som placerades innan tilldelningen av en SSL-certifikat också anpassas i koden från http till https. Annars kommer webbläsaren att rapportera att sidan inte är säker. Det här är särskilt fallet med WordPress-sidor - det mest använda CMS:et överhuvudtaget.

Avstå från interstitiella annonser

Den sista punkten på kartan är att avstå från påträngande interstitiella annonser, alltså fullscreen-banners som sällan får dina användares hjärtan att slå snabbare. De främjar bara frustration och resulterar därmed i negativa känslor och avbrott. I detta sammanhang är det också värt att reflektera över snabbt poppande nyhetsbrevsregistreringsbannrar. Även cookie-bannrar för att välkomna nya kunder är frustrerande. Om en användare omedelbart återvänder till SERP efter att ha upplevt en sådan banner är användarsignalen även negativ för Google.

Interstitial, heltäckande banner

Sammanfattning av Page Experience-faktorer

Att anpassa sig till Googles faktorer för en bra användar- och sidupplevelse kräver i stort sett att dina utvecklare eller ditt förvaltningsföretag genomför det. Det är viktigt för dig som marknadsförare att veta vilka metriker Page Experience mäts i och vilka verktyg du kan använda för det. Om ditt företag är ansvarigt för optimeringen, se till att avtalen garanterar att arbetet uppnår mycket goda mätresultat för att godkänna prestandan. Och var medveten om att sedan maj 2021 påverkar Page Experience aktivt sökningen och rankningen av webbplatser på Google. Detta kommer också påverka dina konkurrenter och deras webbplatser, om de har tappat i SERP-placering, och de har anpassat sina webbplatser till de nya kraven.

Vill du spela med din online-närvaro högre upp i Google-sökresultaten, kan du inte komma ifrån ämnet Page Experience. Och slutligen gör du det inte bara av SEO-skäl, utan också som en del av din varumärkesupplevelse, så att dina målkunder ännu lättare leds till önskat beteende.

Vilka ytterligare element ökar nu din målgrupps användarupplevelse på din webbplats specifikt? I grund och botten är det alla touchpoints där din användare på sin kundresa längs tratten stöter på för att önskad konvertering ska ske. Mer om detta i kommande delar av den här hjälpspelningen.

Sidupplevelse är en faktor för SEO-ranking för Google (Core Web Vitals)

Publicerad den av Matthias Petri
Publicerad den: Från Matthias Petri
Matthias Petri grundade, tillsammans med sin bror Stefan Petri, företaget 4eck Media GmbH & Co. KG år 2010. Tillsammans med sitt team driver han den populära fackforumet PSD-Tutorials.de och e-lärandeportalen TutKit.com. Han har publicerat många träningsprogram för bildbehandling, marknadsföring och design och har undervisat som lärare vid FHM Rostock inom "Digital Marketing & Kommunikation". För sitt arbete har han blivit flera gånger belönad, inklusive med Specialpriset för webbplatsutmärkelsen i Mecklenburg-Vorpommern 2011 och som Kreativmacher Mecklenburg-Vorpommern 2015. Han blev utnämnd till Fellow av Kompetenscentrum för Kultur- och Kreativindustri i Tyskland 2016 och engagerar sig i Initiativet "Vi är öst" som entreprenör och vice vd tillsammans med många andra förespråkare med östeuropeisk härkomst.