På TutKit.com har du hundratals fotopreset att tillämpa i Lightroom till ditt förfogande. Några av dem finns både i det äldre LRTEMPLATE-formatet och i XMP-format, medan andra endast finns tillgängliga i det nuvarande XMP-formatet. Preseten kan användas i följande program:

XMP-filer för Lightroom och Photoshop

Preset i det nuvarande populära XMP-formatet är användbara med följande Lightroom-versioner och via Camera Raw:

• Adobe Lightroom Classic CC från version 7.3
  • Adobe Lightroom CC
  • Adobe Lightroom mobila applikationer
  • Adobe Photoshop från version CS4 med Camera Raw
  • Adobe Bridge med Camera Raw

LRTEMPLATE-filer för Lightroom

Tidigare var LRTEMPLATE-formatet vanligt för presets i Lightroom. Dessa presets kan användas i följande program:

• Adobe Lightroom från version 4
  • Adobe Lightroom Classic CC från version 7 (från version 7.3 rekommenderar vi XMP-filer)

Översikt över Adobe Lightroom-programmen

Under benämningen Lightroom erbjuder Adobe numera ett helt utbud av applikationer som är till för att utveckla, optimera och hantera foton. I en grov överblick kan följande varianter skiljas åt:

Den ursprungliga desktop-versionen av Lightroom utvecklades fram till och med version 6 och erbjöds av Adobe för köp utan abonnemang.

I oktober 2017 presenterade Adobe version 7 av programmet. Sedan dess har Lightroom varit en del av Adobe Creative Cloud och kan abonneras på. Samtidigt fick programvaran ett nytt namn: Adobe Lightroom Classic CC.

I samband med övergången från köpversionen Lightroom till abonnemangsvarianten Lightroom Classic CC introducerades också ett nytt program: Lightroom CC. Detta riktar sig till molnbaserat och mobilt arbete genom att till exempel lagra foton i molnbibliotek. Dessutom finns det separata Lightroom mobila-applikationer tillgängliga för iPhone, iPad och Android-enheter.

På så sätt kan följande Lightroom-varianter urskiljas:

• Lightroom 1 till 6
  • Lightroom Classic CC (från version 7)
  • Lightroom CC
  • Lightroom mobilt för iPhone
  • Lightroom mobilt för iPad
  • Lightroom mobilt för Android

Lightroom-Presets: Kompatibilitet